”När man får barn så måste man ju planera mer framåt”

Nyss hemkommen från BB med sitt första barn. Dags att se över tjänstepensionen? Nej, det var inte det första Erik Hallonstén och hans sambo tänkte på. Men han upptäckte ganska snart att kopplingen mellan familjebildning och tjänstepension är viktigare än man kan tro.

Erik Hallonstén är 32 år och jobbar på Finansförbundet. I somras blev han och hans sambo föräldrar till Ester. Nu har det gått några månader och han har funnit sig till rätta i papparollen. Han tycker inte att det har varit så dramatiskt som vissa framställer det. Men visst förändrar det saker, både i vardagen och i hur han ser på livet.

– Det är klart, nu när man fått barn så blir man ju lite mer tvingad att tänka och planera framåt på ett annat sätt än innan. Plötsligt behöver jag ha en plan för flera decennier, både för mig och för min dotter, säger Erik.

Efterlevandeskydd – ett skydd för familjen

Någonstans i tankarna om framtiden konstaterade Erik att det var dags att se över pensionen, nu när familjesituationen förändrats.

– Det är ju alltid enklare att skjuta upp det och tänka att det där löser jag imorgon. Men till slut måste man faktiskt ta tag i det också.

Erik gjorde visserligen en första genomgång av sina pensionslösningar när han fick sitt första jobb, och tycker sig ha ganska bra koll på det. Han vet också att det finns något som heter efterlevandeskydd, som är ett slags paket av försäkringar som ingår i tjänstepensionen. Poängen med efterlevandeskydd är att säkra familjens ekonomi om man skulle gå bort i förtid. Det kan till exempel vara i form av återbetalningsskydd, som gör att din familj får din tjänstepension om du dör.

– Jag tror att jag har det, men jag vet inte säkert, säger Erik tveksamt.

Få koll med PTK Rådgivningstjänst

Vi lät Erik prova Rådgivningstjänst.se för att veta säkert. Tjänsten är till just för den som vill se över sin tjänstepension och få råd om hur pensionen kan anpassas efter ens ekonomi, familjesituation och olika behov.

– Mitt spontana intryck är att det var lätt att få en första översikt över vad jag har för alternativ och vad jag kan göra. Det tog inte många minuter! Och nu vet jag att det finns lite pengar att hämta till min dotter, om något skulle hända mig, säger Erik.